Politikere og bankfolk reducerer os til objekter i deres spil for profit! Nok er nok, vi ønsker forandring NU!
Mobiliseringsguide for Occupy-grupper i Danmark
Hvordan man mobiliserer til events?
Guiden her henvender sig til alle der ønsker at arrangere demonstrationer, aktioner, debatter eller lignende ting i Occupy regi.
Den omhandler hvordan man sørger for at skabe stor interesse og sikre stort fremmøde.
1: Hvad er en event?
En event er enhver begivenhed der er arrangeret med et formål. Formålet kan enten være at påvirke samfundet eller at styrke en politisk bevægelse indadtil. Som regel er det faktisk to sider af samme sag. Uanset hvad er det en fordel at der kommer mange mennesker og at de der kommer føler sig velkomne og inkluderet i bevægelsen. Dermed højner man chancen for at flere gider at deltage i arbejdet med at ændre verdenen fremover.
2: Hvorfor en mobiliseringsguide?
Da Occupy i København har mistet sine fysiske rammer ved rydningen af campen bliver det meget vigtigere at mobiliseringer foregår stabilt og effektivt da de vil være den eneste indgang folk får til bevægelsen når de ikke længere blot kan 'droppe ind' til campen på rådhuspladsen og finde ud af hvem vi er.
Da mobiliseringer på mange måder er et håndværk der skal læres tilbyder denne guide en skabelon eller en opskrift på en god mobilisering.
Derfor er det første du bør gøre efter du har fået en god idé til en event er at gennemgå guiden her og så gå i gang med at mobilisere til din event på den bedst mulige måde.
3: Hvor skal man mobilisere?
Det nemme svar er overalt! Hvis du gerne vil have folk til at komme til dit arrangement kan du ikke rigtig dele for mange løbesedler ud eller hænge for mange plakater op. Jo flere der ser dine opslag jo større er chancen for at flere vil dukke op til din event. Dog er der lige et par overvejelser, der er gode at bringe med, inden du begynder at spamme facebookvægge, biblioteker og husmure med dine opslag.
For det første bør du både tænke over hvem din målgruppe er. Hvis du mobiliserer til en støttekoncert med fede bands får du f.eks. mere ud af at sætte postkort op på caféer og udnytte de virale medier (facebook og sms-kæder). Arrangerer du derimod et debatmøde eller underskriftsindsamling får du nok mere ud af at skrive læserbreve, kronikker og indrykke opslag i lokalaviser. Tænk over hvem du vil nå ud til. Hvor gamle er de? Hvor bor de? osv.
4: Formulér et grundlag for dit event
Det er en god idé på forhånd at skrive en lille tekst om hvad man laver og hvorfor man gør det. Både fordi et grundlag forener arrangørerne politisk og det kan fungere som en drejebog som alle aktivisterne bag eventet frit kan arbejde indenfor. Hvis man ikke kan forfatte en konkret tekst er en liste af korte paroler (argumenter eller krav på max en sætning). Det vigtige ved et grundlag er, at det forklarer klart og tydeligt hvorfor man aggerer politisk.
Når grundlaget er på plads kan dem der skal lave plakater eller oprette facebook event frit bruge formuleringer fra grundlaget som det passer dem.
Det er smart at delegere ansvarsopgaver så nogen er ansvarlig for facebook, mens andre trykker plakater, løbesedler eller laver sms-kæder. Det er i den situation okay for de forskellige folk at tilpasse længden, fjerne ting og redigere sprogligt da den slags altid bør tilpasses det medie man mobiliserer igennem.
5: Mobiliseringen
I de følgende afsnit vil jeg gennemgå hvordan man bør mobilisere i de forskellige medier.
5.1: Plakater
Plakater kan være en effektiv måde at blive repræsenteret i byrummet på. Med en effektiv plakatopsætning kan man være sikker på at en stor del af befolkningen i en by eller et lokalområde bliver opmærksomme på din aktivitet. Det er ikke altid plakater i sig selv der gør udslaget for hvor vidt folk møder op eller ej, men værdien af en synlighed i byrummet må ikke undervurderes. For det første virker plakater subtilt og underbevidst nøjagtig som reklamer. Du fodrer dermed befolkningen med revolutionære tanker helt uden at de selv opdager det. Derudover giver du tilfældige folk på gaden en god mulighed for at delgtage. Plakater er især vigtige ved demonstrationer eller koncerter. Alle mobiliseringer hvor man vil nå ud til unge eller folk engagerede i bylivet.
Økonomi
Til gengæld kan plakater være dyre at få trykt og det kræver arbejde at sætte dem op. Kommercielt koster plakater som regel mellem 1-2 kroner pr styk alt afhængigt af antal størrelse og farver. Det kan som regel lade sig gøre at presse prisen en del ned hvis man allierer sig med et venstreorienterede trykkerier eller kender nogen der arbejder på et kontor.
Sort-hvid plakater kræver ikke andet end adgang til en kopimaskine men ser til gengæld altid ret hjemmelavet ud. Det er ikke altid en dårlig ting, men afhænger af hvem man prøver at nå.
Design
Sørg for at den er visuelt tillokkende. Intet er mere kedeligt end et fotokopieret print af en lang politisk tekst. Grafik og korte tekster eller paroler er altid bedre. Få nogle kunstnerisk mindede mennesker til at designe noget lækkert.
Deruodver bør teksten og overskriften holdes simpelt. Plakaterne skal få opmærksomheden. Ikke udrede hele din politiske analyse af verdenssituationen. Praktiske oplysninger (tid og sted) skal selvfølgelig inkluderes men kan med fordel stå med småt. Husk at henvise til et sted folk kan få mere at vide såsom en hjemmeside eller noget lignende.
Opsætning
Når plakaterne er trykt skal de sættes op i byen. Det gøres ved at blande noget tapetklister fra den lokale malerbutik og derefter klistre plakaterne op på gader og stræder. Det bedste er at organisere en aften hvor alle mødes og blander klistret og ruller plakaterne sammen og derefter fordeler sig ud på forskellige bydele og trafikknudepunkter. På den måde sikrer man sig at de bliver set alle steder. Derudover er plakatopsætning en hyggelig social aktivitet hvor nye aktivister kan lære af mere erfarne.
Desværre er det kun lovligt at sætte plakater op på de dertil indrettede plakatstandere der som regel er ret fyldte af koncertarrangementer og reklamer.
Til gengæld er det relativt risikofrit at sætte plakater op andre steder så længe man tænker sig lidt om. Politiet prioriterer sjældent ulovlig plakatopsætning hvis man sørger for at det er steder det ikke generer nogen. Flaskecontainere, skraldespande, byggepladsafskærmning og andre ubenyttede offenlige overflader er gode mål. Biler, huse og folks personlige ejendom er dårlige mål (og langt mere ulovligt da det kan ses som hærværk). Hvis man er modig kan man klistre dem op på reklamestandere og dermed både sprede sit eget budskab samtidig med at man begrænser den ene procents hjernevask af masserne.
Plakatmafiaen
I København er der en gruppe af folk der professionelt tager sig betalt for at sætte plakater op på samtlige byggestilladser og dermed permanent besætte de fleste gode og lette plakatsteder i København. Eftersom de sidder tungt på indre by og alle brokvartererne er det en god idé at holde sig gode venner med dem da de ellers hurtigt kan fjerne eller overklistre alle plakater man sætter op. Lad derfor være med at klistre andres plakater over medmindre det er for arrangementer der har allerede er afviklet. Hvis man har flere penge end man har villige aktivister kan man også betale dem for at sætte sine plakater op professionelt.
[Jeg har aldrig prøvet at købe mafiaens tjenester så jeg ved ikke hvordan man kontakter dem]
5.2: Løbesedler
Løbesedler (undertiden kendt som flyers) er som regel billigere at trykke end plakater og kan bruges til at fortælle dit budskab til alle der gider at læse dem.
Produktion
Løbesedler kan have mere tekst end plakater men det er stadig rigtig vigtigt at teksten skal være rigtig kort, klar og tydelig. Når man deler en løbeseddel ud til folk har de sjældent oceaner af tid til at læse dem. Et godt loft er tre ultrakorte afsnit på max 3-5 linier.
Ligesom med plakaterne er grafik, design og kunst kæmpe plusser på løbesedler. Jo bedre noget ser ud jo mere sandsynligt er det at din flyer fange folks opmærksomhed. En plakat kopieret ned til A5 størrelse er som regel bedre end et kedeligt ark med tekst. En god idé er at udnytte forsiden til grafik og bagsiden til tekst.
Uddeling
Den klassiske forestilling om politisk arbejde at folk står et offentligt sted og deler løbesedlerne ud til alle der går forbi. Det kan også være meget godt. Sørg for at være venlig, åben og villig til at forklare din sag. Øv dig på en god sætning du fanger folks opmærksomhed med og husk at have øjenkontakt med dem du gerne vil give sedler. At dele løbesedler ud er en slags opsøgende arbejde hvor din adfærd og personlighed kan nå folk i langt højere grad end det stykke papir du giver dem.
Det kan tit bedre betale sig at lægge en lille stak på udvalgte steder og lade folk selv samle dem op. Sørg derfor for at ramme caféer, udannelsessteder, politiske tilholdsteder og lokalbiblioteker. Hvis folk selv samler noget op er der større chance for at de tager et budskab til sig end hvis man forsøger at tvinge dem.
5.3: Facebook
Stort set alle offentlige politiske events bør have et tilhørende facebook event. Medmindre du udelukkende laver en intern mobilisering og er sikker på at nå hele din målgruppe kan du ligeså godt lave det.
Den første sætning betyder alt!
De fleste bliver inviteret til mange facebook events hver uge og bruger ret kort tid til at beslutte om de vil tilmelde sig et konkret event. Derfor er det ekstremt vigtigt at den første sætning de ser på eventet er den perfekte sætning der overbeviser dem om at de skal komme eller læse mere.
Den første sætning skal derfor være præcis og beskrive eventen. Aller helst med en parole eller politisk sætning. Det varierer selvfølgelig alt efter hvad man indkalder til. Debatmøder kan starte med det mest spændende spørgsmål man vil diskutere, hvor en demonstration bør skrive den vigtigste parole først.
Det er dumt bare at skrive "Internation demonstration 13 .Marts" i overskriften da det ikke forklarer nogen hvorfor der demonstreres. Det skal være let at vide hvad tingene handler om og hurtigt og nemt at få oplysninger om hvad man går ind til. En model for et facebook event kan derfor se sådan ud:
Titel: (skal være en sætning der indeholder hvad eventen er og hvorfor det sker) Eksempel: "Debatmøde: Hvem er den rigeste procent af danskerne." eller "Demonstration mod europagten!"
Beskrivelse: Kort og præcis beskrivelse af hvad eventen er. Eksempel:
"Kom til spændende debat om hvem der i virkeligheden styrer Danmarks økonomi, og hvilken indflydelse de har på den førte politik her i landet. Oplæg fra en ekspert i ondskab og penge. Gratis kaffe og kage."
Praktiske oplysninger: Her skriver man tid og sted og andre vigtige oplysninger. Er der tale om en aktion eller en demonstration er det blandt andet her man skriver hvilket niveau af konflikt med ordensmagten man forventer eller hvordan folk bør opføre sig.
Arrangør: Det er altid god stil at underskrive sig. Hvis man er en occupy gruppe, et udvalg eller en enkeltperson så folk ved hvem der arrangerer det. Der må også gerne være kontaktoplysninger
Korthedens værdi
Det første og vigtige afsnit bør holdes under 5 linier alt inklusive. Folk der surfer facebook er mest zappere der ikke tager stilling til komplicerede sager. For at fange interessen er det derfor super vigtigt at være tydelig og præcis og koge det væsentligste ned til det første afsnit.
Det er udmærket at lave et uddybende afsnit længere nede på sin facebook event, hvor man uddyber hvad man laver. Det er også godt i forhold til at forklare bedre hvorfor der skal handles. Det nemme er her, at bruge det grundlag man allerede har aftalt. Det er også godt at lave links til hjemmesider eller gruppen bag eventen nederst.
Nurse din event
Facebook er et interaktivt medie, hvor alle kan skrive og alle gør det. Kommentarer og opslag på vægge til facebook events er ekstremt normalt og noget mange gør. Hvis du endda er så heldig at pressen linker til dit event kan antallet af kommentarer hurtigt blive uoverskueligt. Her er det ekstremt vigtigt at man hurtigt svarer på spørgsmål, sletter grove indlæg med trolde eller indlæg med personangreb. Der skal være plads til god debat og konstruktive forslag og vigtigst af alt skal folk føle de bliver lyttet til når de kommenterer på din events væg. Hav derfor altid en designeret facebook nurser der sørger for at tonen er god og svarer på folks spørgsmål og trykker 'like' på gode forslag eller sjove kommentarer. Den gode stemning på din væg sikrer at folk snakker positivt om din event.
Derudover kan facebook væggen med fordel bruges til at efterlyse udstyr eller frivillige til forskellige ting. Mangler du lige noget til din demonstration eller din støttefest er der altid en chance for at en på eventen har hvad du skal bruge. Inddrag folk i arbejdet!
Facebook og virkeligheden
Antallet af tilmeldte på en facebook event stemmer sjældent overens med antallet af folk der rent faktisk dukker op til eventen. Ofte kan du højest regne med halvdelen af de tilmeldte. Facebook er for mange en meningstilkendegivelse mere end en social forpligtigelse. Mange tilmeldte betyder at mange synes det er en god idé. Pas derfor på med at blive skuffet på dagen, men tag antallet af tilmeldte som det positive signal folk sender.
5.4: SMS-kæder
En anden form for viral spredning af din event er kædesms'er. Det er korte beskeder der kan sendes videre af modtageren. En god sms-kæde kan betyde at rigtig mange bliver oplyst om en vigtig aktion hurtigt.
Jeg ved godt jeg har sagt det gennem hele guiden, men når man skriver kædesms'er er det vigtigere end nogensinde; Gør dem korte og tydelige! Det gælder om at koge det vigtigste ved din event ned til en lille bitte sms-besked, og samtidig gøre den spændende nok til at folk gider at sende den videre. Det er ikke let. Derfor er det en god idé at sende den lidt frem og tilbage mellem et par arrangører og lade dem rette den til og skære den lidt ned sammen og tjekke fejl og mangler, før man sender den ud i verden.
Hvorvidt en kædesms bliver sendt videre af dine venner afhænger typisk af hvor kort og tydelig beskeden er samt hvor god en idé din event er overordnet set. De fleste virale metoder virker kun hvis sagen er simpel, sjov eller bygger på en rigtig god idé. Derfor skal du ikke blive skuffet hvis folk ikke sender dine ting videre.
6: Afsluttende bemærkninger
Dette var en gennemgang af de vigtigste kommunikationsmidler og -kanaler når det handler om at mobilisere til events.
Jeg har sagt rigtig mange gange at man skal formulere sig klart, kort og tydeligt. Det betyder ikke at al kommunikation skal foregå sådan. Nogle sager er mere komplicerede og det er fedt når man rigtig får udforsket dem i dybden. Heldigvis er der også debatmøder, foredrag, blogindlæg, kronikker, dokumentarfilm, dybere samtaler efter møder osv. osv. Det er vigtigt at tænke tingene igennem og analysere i dybden også.
Vi lever desværre i et overinformationssamfund hvor kun de korteste, klareste og tydeligste beskeder undgår at drukne i larmen. Derfor er det vigtigt at være tydelig, klar, præcis, skarp og provokerende når man vil mobilisere til bevægelsen. Først når folk er mobiliseret og inkluderet kan det virkelige arbejde for en bedre verden begynde.
Så kom i gang! Spred dit budskab. Mobilisér til dine events og få bevægelsen til at vokse. Husk - du ikke kan mobilisere for meget.
Skrevet af Erik Storrud den 03.01.2012